Friday, July 26, 2013

Ce este ghimbirul?

Un leac miraculos al medicinii orientale si totodata una dintre cele mai cunoscute condimente. Patria acestei plante utile este sud-estul Asiei, cel mai desfiind intalnit în India şi China. cultura lui s-a extins de aici spre Africa de est si Caribic. Grecii si romanii importau ghimbirul din orientul indepartat via Marea Rosie, şi el imediat a primit o recunoaştere binemeritată pentru insusirile sale vindecatoare şi aroma sa unică ce se aseamana cu lamaia. popularitatea sa a ramas o vreme doar in jurul bazinului mediteranean pana in Evul mediu cand s-a raspandit si in celelalte tari europene. In ciuda pretului ridicat, datorat faptului ca se importa din indepartata Asie, planta continua sa aiba o mare cautare. Mai tarziu spaniolii incearca sa o faca mai accesibila si in acest demers incep sa o raspandeasca si sa o cultive in Indiile de vest, Mexico, America de sud, astfel ca prin sec. al XVI-lea aceste tinuturi incep sa exporte inapoi spre europa pretiosul rizom de ghimbir.
Este mentionat în literatura veche sanscrită, chineză, greacă şi arabă. In sanscrita se numeste "singabera" ceea ce s-ar traduce prin "radacina corn", nume care vine de la forma rizomului asemenatoare unui corn de cerb.

Ghimbirul este folosit in alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decat usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste.


Conform ro.wikipedia, este o specie perenă care are nevoie de o temperatură ridicată și constantă precum și de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzător. Rizomul de ghimbir are o forma neregulată, contorsionată si e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul creşte la aproximativ 3-4 metri înălţime si are un rizom gros tuberculat. La inflorire face niste flori superbe. Poate trece foarte bine si drept planta decorativa.
Miezul poate fi galbui, alb sau rosiatic in functie de varietate. Coaja care acopera rizomul poate fi subtire sau mai groasa, dupa cum a fost recoltata planta, mai tanara sau la maturitate.


Cele mai mari plantatii de ghimbir se afla in regiunile tropice si subtropice. Cu o suprafata de 181 mii ha (2005) si o recolta de 125 mii tone Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere. In schimb India produce anual 359 mii tone pe o suprafata de 95 mii ha (2005), dar in mare parte pentru piata indigena. Cel mai mare exportator de ghimbir este China cu 232 mii tone in anul 2005. Producatorii de varf numara printre ei astazi Jamaica, India, Fiji si Australia.


Proprietati si actiune
Ghimbirul - Zingiber officinale - contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Printre proprietatile ghimbirului se mai numara:
Un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice; Calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele; Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare; Inlatura durerile de cap si migrenele, stimuleaza atractia fizica si memoria; La nivelul aparatului genital are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei si amelioreaza motilitatea spermatozoizilor. Este deosebit de benefic in caz de rau de miscare (masina, tren, avion, etc.) si greturi de diverse etiologii (sursa: Dr. Constantina Ruxandra). Este un eficient antiinflamator. Poate preveni si vindeca diverse forme de cancer.

Acestea sunt doar cateva lucruri introductive, generale despre aceasta planta uimitoare. mai multe informatii despre etimologie, cultivare, utilizari puteti gasi pe ro.wikipedia.

Acest blog isi propune sa publice cat mai multe intrebuintari cunoscute ale ghimbirului.